מה חשוב לאכול אחרי חיסון הקורונה?
מה חשוב לאכול אחרי חיסון הקורונה?
התחסנתם? בשעה טובה!!
מרגע קבלת הזריקה, מערכת החיסון שלנו מתחילה לעבוד במרץ ולייצר נוגדנים נגד הקורונה. הנוגדנים הם חלבונים שיידעו לזהות באופן ספציפי את "הפולש" הזר (אם יחדור לגוף) ולנטרל אותו.
תזונה מתאימה לאחר החיסון תאפשר לגוף שלנו לייצר נוגדנים בצורה היעילה והטובה ביותר.
אז מה חשוב לאכול לאחר החיסון?
1. לצרוך חלבונים איכותיים בכמות הנדרשת
חלבונים משמשים הן לבנייה והן לתפקוד הנוגדנים והמערכת החיסונית כולה. התגובה החיסונית דורשת משאבים תזונתיים מוגברים ולכן חוסר בחלבון עלול לפגוע ביצור הלימפוציטים (שהם חלק מהנוגדנים) ולפגוע ביעילות החיסון. חשוב לאכול חלבונים איכותיים ולא תוספים ומזונות מעובדים. חלבון איכותי נמצא במוצרים מהחי כמו בשר אדום, עוף, הודו, דגים, ביצים, יוגורטים וגבינות, ובמוצרים מהצומח - קטניות (חומוס, שעועית, אפונה, עדשים, סויה וטופו), אגוזים, בוטנים, שקדים ודגנים מלאים.
מומלץ לאכול חלבון בכל ארוחה - כמות החלבון תלויה בגיל, במשקל ובנתונים האישיים שלכם. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע להתאמת הכמות הרצויה לכם.
2. להרבות בצריכת ירקות בכל הצבעים והמינים
ירקות עשירים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי-חמצון (אנטיאוקסידנטים). אלו חומרים שעוזרים בבניית החלבונים הנדרשים למערכת החיסון ומהווים חלק משמעותי ממנה. ככל שנצרוך יותר ירקות מכל המינים ומכל הצבעים, מערכת החיסון שלנו תהיה יעילה יותר. את הירקות מומלץ לאכול טריים, אולם ניתן להפיק מהם תועלת רבה גם כשהם מבושלים או אפויים.
3. לשלב בארוחות מזונות שמכילים אומגה 3
אומגה 3 היא שם כללי למספר חומצות שומן חיוניות למערכת החיסון שלנו. סוג אחד של אומגה 3, EPA ו-DHA, נמצא בדגים, ובמיוחד בדגי סלמון, לברק, טונה, סרדינים, פורל, דניס ועוד. סוג נוסף של אומגה 3, ALA, נמצא בצמחים כמו אגוזים שונים, זרעי-צ'יה, וזרעי-פשתן. חשוב שנאכל משני הסוגים. גם כאן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולהתאים אישית את הכמויות.
4. ויטמין D
ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן שנוצר בעיקר בעור שלנו, תוך חשיפה לשמש ומגיע גם מהמזון. למרות שישראל היא מדינה שטופת שמש, בסקרים שבוצעו ע"י משרד הבריאות התגלה חוסר בויטמין D כמעט בכל שכבות האוכלוסייה בארץ.
ויטמין D קשור באופן הדוק לפעילותה של מערכת החיסון בשוטף, ובמיוחד משערים שהוא מפחית את הסיכון לזיהומים ויראליים בדרכי הנשימה.
לכן, לפי הנחיות משרד הבריאות, לכל אדם מעל גיל שנה מומלץ לקחת תוסף של 1000 יחידות ויטמין D בכל יום.
5. להימנע ממתוקים ומחטיפים מתוקים – סוכר מעורר דלקת
צריכת סוכר מוגברת גורמת לתאי מערכת החיסון להפריש חומרים שגורמים לדלקות ואף מאיצים את תהליכי הזדקנות. סוכרים פשוטים הינם המזון המועדף על ידי הפתוגנים השונים, ולכן בהקשר מגיפת הקורונה, מומלץ במיוחד להימנע מהם.
6. שתית נוזלים מרובה
אספקת מים נאותה מאפשרת לכל מערכות הגוף ובהן המערכת החיסונית, לפעול כהלכה. מומלץ לשלב גם תה ירוק המכיל פוליפנולים וחליטות צמחים שמסייעים למערכת החיסונית.
7. להקפיד על פעילות גופנית יומיומית
לפעילות גופנית ולתנועה יש חשיבות גדולה מאוד הן מההיבט הבריאותי והן מההיבט הנפשי. פעילות גופנית יומיומית מחזקת את הגוף ואת מערכת החיסון, היא מהנה, מגבירה חילוף חומרים וגורמת להפרשת הורמונים שעוזרים לנו להשתחרר מהמתחים והדאגות. בנוסף ,היא חשובה לבריאות מערכת הלב וכלי הדם, לעצמות ולאיזון רמות הסוכר בדם.
את הסוג והתדירות של הפעילות הגופנית יש להתאים באופן אישי בהתאם לגיל ולרמת הכושר.
8. חוסר שינה, דיכאון וחרדה – פוגעים במערכת החיסון
חוסר שינה ומתח גורמים לפגיעה בתפקוד רכיבים שונים של מערכת החיסון. בין הרכיבים שנפגעים במיוחד הם תאי הדם הלבנים לסוגיהם והמתווכים החלבוניים ה"אינטרלוקינים". אלו מהווים בעלי תפקידים חשובים בהגנה על הגוף ובלוחמה בחיידקים ונגיפים.
זמן השינה המומלץ למבוגרים הוא 7-9 שעות ביממה, וילדים צריכים לישון יותר – בהתאם לגילם.
שיהיה לכם חיסון קל ורק בריאות!
תגיות: תזונה בריאה, אורח חיים בריא, תזונה נכונה, קורונה, חיסון קורנה, תזונה בימי קורונה, דיאטה מאוזנת