אבטיח - כל מה שלא ידעתם עליו
אבטיח - כל מה שלא ידעתם עליו
האבטיח הוא אחד מפירות הקיץ האהובים בישראל. הוא טעים, מתוק ועסיסי.
מסתבר שלמרות המיתוס הנפוץ הוא לא מכיל רק מים וסוכר, אלא גם שפע של רכיבי תזונה בריאים לגוף - כולל הגנה מפני השמש, סיוע למניעת מחלות לב ומלחמה בסרטן.
מה זו בכלל "מנת אבטיח"? וכמה קלוריות יש במנה?
ב-100 גרם אבטיח יש כ-30 קלוריות בלבד, אבל בגלל שאבטיח לא מגיע ביחידות קטנות ומדודות כמו בפירות אחרים, נהוג למדוד אותו בקוביות. בד"כ מנת אבטיח סטנדרטית היא "פלח" ששוקל כ-300 גרם. זה נפח קוביות אבטיח שממלא 3 כוסות שתיה.
במנה כזו יש כ-100 קלוריות בלבד. בדיוק כמו בתפוח עץ גדול או 2 אפרסקים קטנים.
כמות הסוכר באבטיח דומה לפירות אחרים!
במנה שתיארתי קודם - בפלח יפה בגודל 3 כוסות (300 גרם אבטיח), יש 4 כפיות סוכר, בדומה לרוב הפירות האחרים.
שימו לב: אם אתם סוכרתיים או שרמות השומנים בדם שלכם גבוהות, הקפידו לא לעבור את מכסת הפירות המומלצת לכם וקחו בחשבון את כמות הסוכר. לסוכרתיים, עדיף לקחת כל פעם מנת פרי אחת ולשלב עם מעט שקדים או אגוזים.
תכולת מים גבוהה -
90% אחוזים מהאבטיח הם מים! מה שהופך אותו למקור מצוין לנוזלים, בדיוק בעונה הנכונה. הילדים לא רוצים לשתות? שיאכלו אבטיח. בלי להרגיש הם יקבלו את הנוזלים שהם צריכים...
אבטיח עשיר בליקופן!
באבטיח יש פיטוכימקל עם פיגמנט אדום בשם לייקופן. חומר זה מוכר כאחד מנוגדי החימצון החזקים שיש (נמצא גם בעגבניות), ומונע הרס של תאים ורקמות כתוצאה מקרינה ומסטרס. הליקופן ידוע גם כמי שיכול לנטרל חומרים שמזיקים לגוף, לעצור הרס של תאים ומולקולות, להאט הזדקנות תאי עור ואף לחזק אותם ולשמור על בלוטת הערמונית. ובקיצור, בריא לנו מאוד!
ככל שאבטיח אדום יותר יהיה בו יותר ליקופן.
נלחם בסרטן -
מחקרים הראו שליקופן ביחד עם בטא קרוטן (עוד פיגמנט נוגד חמצון שנמצא באבטיח ומשמש כמקור העיקרי לייצור ויטמין A - ) מסייעים בהגנה על העור מפני קרינת השמש.
אכילה שגרתית של מזונות עשירים בליקופן ובבטא קרוטן, משפרים לאורך זמן את יכולת ההגנה העצמית של העור.
נוגדי החמצון שיש באבטיח יכולים לעזור גם במניעת מקרי סרטן אחרים, ביניהם , הקיבה, , , .
בריא למניעת מחלות לב -
באבטיח יש חומצה אמינית שנקראית ציטרולין. חומצת אמינו זו נמצאת במינונים קטנים בתפוח ובמלון, והרבה באבטיח, עוזרת לזרימת הדם בגוף, וכתוצאה מכך מסייעת לבריאות הלב וכלי הדם.
השילוב של נוגדי החימצון ליקופן, בטא קרוטן וציטרולין שיש באבטיח גורם לירידה בסיכוי להצטברות של כולסטרול ושל טסיות דם. ולהפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם.
ויטמין C -
אמנם כמויות ויטמין C באבטיח הן קטנות יחסית (10 מ"ג ל-100 גרם), אבל בזכות השילוב עם הליקופן ההשפעה שלו גדלה.
ויטמין C מסייע בספיגת סידן וברזל מהמזון בגוף, חיוני למערכת החיסון, לבניית רקמות החיבור כמו החניכיים שלנו, ועוד.
יתרונות נוספים -
יש ספורטאים שצריכת מיץ אבטיח לפני הפעילות הגופנית שלהם עזרה להקל על כאבי השרירים שלהם.
כמה מדענים כינו את הציטרולין שקיים באבטיח בשם-"ויאגרה טבעית" בזכות התכונה שלו להגביר זרימת דם. למרות שכנראה יהיה צורך בהרבה מאוד מאוד מאוד אבטיח כדי ליצור את האפקט של הכדור המפורסם.
מתכונים שאפשר להכין מאבטיח -
- שייק אבטיח קר ומרענן -
מכניסים כמה קוביות אבטיח קר לבלנדר עם קצת קרח וטוחנים לברד טעים ומתוק.
- ארטיק אבטיח בייתי -
מכניסים אבטיח לבלנדר, טוחנים ומקפיאים בתבניות של ארטיק
- אבטיח עם גבינה בולגרית -
יכול להוות ארוחת ערב קייצית מרעננת ובריאה.
שימו לב לא להגזים עם השומן והמלח, ולכן עדיף לקנות בולגרית 5% מעודנת (מופחתת מלח)
וכמו תמיד לאכול כמויות מתונות.
תגיות: אבטיח, תזונה בריאה, תזונה נבונה בקיץ, תזונה בקיץ, דיאטה בקיץ, אבטיח בריא